آیکون منو
009

مبانی روابط بازگشتی

مسئله

ببعییی میخواد یه راهرو رو کاشی کاری کنه، عرض راهرو 1 متره و طولش  13 متر. ببعییی 2 مدل کاشی داره یکیش 1×2 متره و یکی دیگه 1×1 متر. ببعییی به چند حالت میتونه راهرو را کاشی کاری کنه؟

 


بعضی وقت ها هست که پیدا کردن جواب مسئله به صورت مستقیم سخت و پیچیده میشه. خب توی این مواقع میتونیم به صورت غیر مستقیم مسائل رو حل کنیم. مثلا توی مسئله بالای صفحه، اگه ببعییی اولین کاشی ای که میذاره 1×1 باشه تعداد روش ها میشه تعداد روش های همین مسئله با فرق اینکه طول راهرو 12 متر باشه و اگه اولین کاشی 2×1 باشه تعداد روش ها دوباره میشه همین مسئله با فرق اینکه طول راهرو 11 متر باشه، پس میتونیم اول مسئله رو برای راهرویی به طول 11 متر و 12 متر حل کنیم و بعد جمع جواب هاشون میشه جواب راهرویی با طول 13 متر. (طبق اصل جمع)

حالا اگه بخوایم اینو خوشگل تر بنویسیم میتونیم An جواب مسئله در صورتی که طول راهرو n متر باشه در نظر بگیریم، اینطوری جواب اصلی مسئله میشه A13 و 

 

An = An-1 + An-2 (n >= 2) 

 

A0 = 1, A1 =

 

(چون اگه طول راهرو 1 باشه فقط میشه یدونه کاشی 1×1 گذاشت و اگه طول راهرو 0 باشه تنها راه اینه که کاشی نذاشت) 

حالا به صورت بازگشتی جواب مسئله رو حساب میکنیم.

 

An

n

1

0

1

1

2

2

3

3

5

4

8

5

13

6

21

7

34

8

55

9

89

10

144

11

233

12

377

13

 

رابطه بازگشتی An شبیه رابطه بازگشتی فیبوناچی عه فقط با این تفاوت که در فیبوناچی F0 برابر 0 است. برای اینکه با رابطه بازگشتی فیبوناچی آشنا بشید میتونید توی ویکیپدیا "اعداد فیبوناچی" رو جست و جو کنید.

مسئله

فرض کنید an تعداد اعداد n رقمی با رقم های 1 و 2 باشد به طوری که هیچ جا دو رقم 1 در این اعداد مجاور نباشند. a13 رو بدست بیار.

 


مسئله

n سکه یکسان در اختیار داریم. این سکه ها رو در یک ردیف یا دو ردیف می چینیم که در ردیف دوم هر سکه درست با دو سکه زیرش در تماس باشد. فرض کنید bn تعداد راه های چیدن این n سکه به صورت مورد نظر باشد. مثلا:

 

n شکل
1 رابطه بازگشتی برای چیدن سکه ها در دو ردیف - مرحله اول المپیاد کامپیوتر - ببعییی
2 رابطه بازگشتی برای چیدن سکه ها در دو ردیف - مرحله اول المپیاد کامپیوتر - ببعییی
3 رابطه بازگشتی برای چیدن سکه ها در دو ردیف - مرحله اول المپیاد کامپیوتر - ببعییی
4 رابطه بازگشتی برای چیدن سکه ها در دو ردیف - مرحله اول المپیاد کامپیوتر - ببعییی

 

b13 رو بدست بیار.

 


مسئله

(برج هانوی) سه پایه و برجی از n دیسک با اندازه های دو به دو متفاوت در یکی از سه پایه در اختیار داریم. در این برج هر دیسک روی دیسکی بزرگ تر از خود قرار دارد. میخواهیم تمام این دیسک ها رو به پایه ی دیگری منتقل کنیم، به طوری که در هر مرتبه بالاترین دیسک از یک پایه رو به پایه دیگر منتقل کنیم و در ضمن هیچ گاه دیسکی رو روی دیسک با اندازه کوچک تر قرار ندهیم.

 

برج هانوی - روابط بازگشتی - مرحله اول المپیاد کامپیوتر - ببعییی

 

فرض کنید cn کمترین تعداد حرکت های لازم برای انتقال n دیسک به پایه ای دیگر باشد. c13 رو بدست بیاورید.

 


مسئله

n خط مستقیم در صفحه داده شده است، به طوری که هیچ دو خطی موازی نیستند و هیچ سه خطی از یک نقطه نمی گذرند. فرض کنید dn تعداد ناحیه های ایجاد شده با این خطوط در صفحه باشد.
مثلا d1 = 2, d2 = 4, d3 = 7.

حداکثر ناحیه ها در برخورد خطوط - روابط بازگشتی - مرحله اول المپیاد کامپیوتر - ببعییی

d13 رو بدست بیار.

 


مبانی احتمال